Kijk ook eens op:

Wil Ik Berekenen

 

Alle informatie in een notendop

Bevrijding Zeeuws-Vlaanderen in tweede wereld oorlog

Tijdens de bezetting van de Duitsers in de tweede wereld oorlog is het wapen van inundatie is in 1944 in Zeeuws-Vlaanderen voor een tweede keer ingezet toen geallieerde troepen na de landing in Normandië vanuit België de Duitse bezetter probeerde te verjagen. Om dit te voorkomen werden door de bezetter grote delen van dit gebied onder water gezet. Zonder succes: Axel, Terneuzen en later geheel Zeeuws-Vlaanderen werden in het najaar van 1944 bevrijd.

Bij die bevrijding van Axel werden de oude forten weer gebruikt als opstelplaats voor de geallieerde kanonnen die van daaruit Axel met artillerievuur bestookten. Helaas ging dit ook weer gepaard met grote verwoesting, veel branden en onschuldige burgerdoden. West Zeeuws-Vlaanderen kreeg nog veel meer te verduren. Uiteindelijk werd de bezetter de Schelde over gejaagd.

Voor de bevrijding van het zwaar verdedigde Walcheren was het nodig het gehele eiland onder water te zetten, deze keer niet als verdediging maar als een operatie om de bezetter te verjagen. Het gehele eiland werd een grote watermassa en later een modderpoel. Net als in de 80-jarige oorlog waren de belangen om de scheepvaart over de Westerschelde naar en van Antwerpen te beheersen en ging dit gepaard met inundaties en grote verwoestingen met veel burgerslachtoffers.

Bronnen

  • Cronijck van de familievereniging mr Hendrick Scheele (mei 2012)
  • Zelandia Comitatus (Blok)
  • Het leven van Philip von Hohenlohe (Stuij)

Reacties