Kijk ook eens op:

Wil Ik Berekenen

 

Alle informatie in een notendop

De ogen

Voor de verschaffing van informatie over onze omgeving is het gezichtsvermogen het belangrijkste zintuig. Veel informatie over onze omgeving bereikt ons via onze ogen. De positie en beweeglijkheid van onze ogen zorgen voor een ruime blik op de wereld. Onze ogen zijn zo ingebouwd dat ze ons informatie verschaffen over diepte, afstand, dimensie en beweging - en dat alles ook nog in kleur.

Hoe werken de ogen?

Om globaal te begrijpen hoe onze ogen werken moet je eens kijken naar een fototoestel. Het voorste gedeelte van de ogen functioneert als een lens, net als de glazen lens aan de voorkant van de camera. De pupil, het donkere gedeelte in het midden van het oog, werkt als de opening achter de cameralens. De pupil wordt wijder en trekt samen om de hoeveelheid licht dat het oog binnenvalt te regelen. De binnenkant van het oog, genaamd retina of netvlies, werkt zoals het filmpje in het toestel, waarop de foto wordt vastgelegd.

Toch is het oog veel ingewikkelder dan een fototoestel. Camera's kunnen alleen plaatjes registreren op een film, maar mensen en dieren kunnen conclusies trekken of handelen naar aanleiding van de voortdurend veranderende informatiestroom die hun bereikt via de lichtstralen die op hun netvlies vallen. Dat komt omdat de ogen in verbinding staan met de hersenen.

Bronnen

  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl
  • http://www.menselijk-lichaam.com
  • http://www.medicinfo.nl

Reacties