Kijk ook eens op:

Wil Ik Berekenen

 

Alle informatie in een notendop

De oogleden

Het menselijk oog is bolvormig en de meeste hogere diersoorten hebben ogen die lijken op die van ons. In het midden, aan de voorkant van het oog, zit een doorzichtige, licht gebolde laag, genaamd het hoornvlies, die zich bevindt in het wit van het oog, de zogenaamde harde oogrok. Het hoornvlies is in feite het doorzichtige gedeelte van de harde oogrok. Hoewel het oog zijn eigen instelbare lens heeft, werkt het hoornvlies als een voorbereidende lens met een vast brandpunt. Het hoornvlies beslaat het hele oog en is opgebouwd uit microscopisch dunne laagjes vezelmateriaal of steunweefsel. Deze laagjes heten samen het vaatvlies en hierin zit een netwerk van kleine haarvaten die voedingsstoffen aanvoeren voor het oog.

Aan de voorkant van het oog is het vaatvlies dikker en ingewikkelder en heeft het een aparte naam: het haarvlies. Rond de rest van het oog zit het vaatvlies aan de binnenkant en heet het netvlies.

Het gekleurde gedeelte van het oog heet de iris. De iris is een spierschijf met een gat in het midden. Het gat is de schijnbare zwarte pupil, en deze kan kleiner en groter worden door beweging van de iris. Die beweging heet samentrekking of verwijding van de pupillen en wordt bepaald door de behoefte om het binnenvallende licht te laten toenemen of afnemen. Bij het kijken naar voorwerpen van heel dichtbij helpt het ook om de pupil de verkleinen.gezichtsvermogen - doorsnede van het oog

Achter de iris zit de ooglens, ingebed tassen het corpus ciliare of 'straallichaam' van, het vaatvlies en op zijn plaats gehouden door een netwerk van vezeltjes. De lens zit vast door omringende spieren in het haarvlies. Deze spieren kunnen de vorm van de lens veranderen. Ze maken de lens boller wanneer de ogen zich richten op dichtbij zijnde voorwerpen, en de spieren ontspannen zich wanneer er naar voorwerpen gekeken wordt die verder liggen, zodat de lens platter wordt.

Tussen het hoornvlies en de iris bevindt zich een ruimte die gevuld is met een vloeistof die kamerwater wordt genoemd. Er wordt voortdurend kamerwater gemaakt en het overtollige water vloeit weg in het hoornvlies, waardoor dit vlies helder blijft en vrij van infecties. Daarachter, tussen de lens en het netvlies, bevindt zich een veel grotere ruimte die gevuld is met een substantie die het glasvocht wordt genoemd. Dat is een heldere, geleiachtige massa waar lichtstralen door vallen die zijn gebroken door het hoornvlies en de lens, en op weg zijn naar het netvlies.

Bronnen

  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl
  • http://www.menselijk-lichaam.com
  • http://www.medicinfo.nl

Reacties