Kijk ook eens op:

Wil Ik Berekenen

 

Alle informatie in een notendop

Schoonmaken en beschermen van de ogen

Onze ogen worden op allerlei verschillende manieren tegen beschadiging beschermd. Elk oog is gehuisvest in een grote kas met beschermende botten, voorzien van zachte, vettige kussentjes. Wanneer we vallen of door iets geraakt worden, is de kans groter dat de oogkas beschadigd wordt dan het oog zelf.

De voorkant van het oog en de binnenkant van het ooglid zijn bedekt met een doorzichtig vlies dat bindvlies wordt genoemd, maar misschien beter bekend is als het conjunctiva. Het conjunctiva helpt de hele voorkant van de ogen te beschermen en schoon te maken door deze voorzichtig te baden in traanvocht. Dit vocht wordt gemaakt door kliertjes aan de buitenste hoek van het oog, en wordt afgevoerd naar de binnenste hoek. Wanneer we vuil of zandkorrels in onze ogen krijgen, produceren de klieren meer vocht om het weg te wassen.

Op deze manier zorgen de oogleden voor het schoonmaken van de ogen als we knipperen. Ze kunnen ook sluiten om het oog te beschermen tegen sterk licht en tegen dingen in de lucht die het hoornvlies zouden kunnen beschadigen.

Bronnen

  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl
  • http://www.menselijk-lichaam.com
  • http://www.medicinfo.nl

Reacties