Kijk ook eens op:

Wil Ik Berekenen

 

Alle informatie in een notendop

Chemische zintuigen

Reuk en smaak zijn chemische zintuigen, wat betekent dat ze reageren op de chemische stoffen in onze omgeving. Wanneer we iets proeven, registreren we de aanwezigheid van chemische stoffen in onze mond, en wanneer we ruiken registreren we dat er chemische stoffen in een gasachtige vorm in de lucht hangen.

Zuivere lucht is een mengsel van reukloze (geurloze) gassen, voornamelijk stikstof (78%) en zuurstof (21%), met een kleine hoeveelheid andere edele gassen. Lucht kan ook nog zo'n 5% waterdamp bevatten, die eveneens reukloos is. Elke andere stof in de lucht kan in principe door het reukzintuig worden waargenomen, zelfs de allerkleinste concentratie chemische stoffen. Degene die ruikt weet dan of iets te eten is, bedorven is, of dat het de geur van een ander - vriend of vijand - betreft.

Bronnen

  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl
  • http://www.menselijk-lichaam.com
  • http://www.medicinfo.nl

Reacties