Kijk ook eens op:

Wil Ik Berekenen

 

Alle informatie in een notendop

Het reukzintuig

Het is een bekend feit dat we veel meer verschillende geuren dan geluiden kunnen onderscheiden, maar het is moeilijk voor wetenschappers om precies te onderzoeken wat er gebeurt als we ruiken. uitloper reukcelWe weten ook nog lang niet alles over de manier waarop de neus chemische stoffen in de lucht opvangt en hoe die stoffen door de hersenen worden geïnterpreteerd als geuren of reuken. Bovendien is nog niet helemaal duidelijk hoe de chemische stoffen in de mond door de tong worden omgezet in signalen die weer kunnen worden geïnterpreteerd als smaken.

Wat we echter wel weten is dat in een klein gebied achterin de neusholte (het gebied bovenin de neus) zenuwuitlopers zitten die we gebruiken om geur waar te nemen. In dit gebied - reukepitheel of regio olfactoria - bevinden zich miljoenen zenuwuitlopers die afkomstig zijn van de reukcellen. Aan elke uitloper zitten zeker tien hele fijne haartjes, de reukhaartjes. Deze worden bevochtigd door een laagje kleverige vloeistof die de reukstoffen vasthoudt.

Nu vermoedt men dat wanneer chemische stoffen die we kunnen ruiken tegelijk met de lucht worden ingeademd, ze worden opgelost in het vocht waarin de reukhaartjes liggen. Hierdoor worden deze fijne haartjes bedekt met een oplossing van de chemische stof. De reukhaartjes worden geprikkeld en geven signalen door aan de reukcellen. Deze signalen worden vervolgens naar de desbetreffende zenuwvezel (reukzenuw) geleid en dan weer doorgeseind naar de reukhersenen (rhinecephalon), een primitief deel van de hersenen dat bij de mens een stuk minder ontwikkeld is dan bij dieren.

Voor zover we weten fungeren de reukcellen als receptoren van de stoffen die we met ons reukorgaan kunnen waarnemen en zijn ze allemaal precies gelijk. Het is dan ook een raadsel hoe de reukcellen de duizenden verschillende geuren van elkaar kunnen onderscheiden. Al honderden jaren is hier onderzoek naar gedaan en we mogen in ieder geval aannemen dat er zes primaire reukkwaliteiten te onderscheiden zijn: bloemig, fruitig, bedorven, huidig, verbrand en harsachtig.

reukzintuigHoe meer deeltjes er ontsnappen, hoe sterker de geur. Een pan met kippensoep die op het fornuis staat te koken, ruikt bijvoorbeeld veel sterker dan een stukje koude kip op een bord omdat er in de stoom van de soep meer deeltjes zitten. Deze deeltjes kunnen als geur worden waargenomen omdat ze oplosbaar zijn (met andere woorden: ze kunnen worden opgelost in water). Door de warmte worden er meer deeltjes afgegeven en het vocht in de lucht zorgt ervoor dat er een grotere concentratie deeltjes in de lucht wordt vastgehouden. Daarom is een geur sterker wanneer het vochtig en warm is. Je hebt misschien weleens gemerkt dat een natte hond sterker ruikt dan een droge, en dat bij warm weer de lucht in de tuin na een regenbui sterker geurt. Badzout ruikt ook veel sterker als het in een warm bad is opgelost dan wanneer het nog in het zakje zit.

Bronnen

  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl
  • http://www.menselijk-lichaam.com
  • http://www.medicinfo.nl

Reacties

 
#1 okeeeeeeeeeej 10-11-2013 11:07
kbn hier voor biologie en uw artikel heeft mij geholpen merci ea haha ;)
Citeer