Kijk ook eens op:

Wil Ik Berekenen

 

Alle informatie in een notendop

Geurstoffen

Om een geur te hebben, moet een stof deeltjes laten ontsnappen in de lucht. De kleinste deelt waaruit een stof bestaat noemen we moleculen. Men denkt dat de reukcellen misschien de vorm van de verschillende moleculen kunnen herkennen en onderscheiden.

Hoe meer deeltjes er ontsnappen, hoe sterker de geur. Een pan met kippensoep die op fornuis staat te koken, ruikt bijvoorbeeld veel sterker dan een stukje koude kip op een bord omdat er in de stoom van de soep meer deeltjes zitten. Deze deeltjes kunnen als geur worden waargenomen omdat ze oplosbaar zijn (met andere woorden: ze kunnen worden opgelost in water). Door de warmte worden er meer deeltjes afgegeven en het vocht in de lucht zorgt ervoor dat er een grotere concentratie deeltjes in de lucht wordt vastgehouden. Daarom is een geur sterker wanneer het vochtig en warm is. Je hebt misschien weleens gemerkt dat een natte hond sterker ruikt dan een droge, en dat bij warm weer de lucht in de tuin na een regenbui sterker geurt. Badzout ruikt ook veel sterker als het in een warm bad is opgelost dan wanneer het nog in het zakje zit.

Bronnen

  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl
  • http://www.menselijk-lichaam.com
  • http://www.medicinfo.nl

Reacties