Kijk ook eens op:

Wil Ik Berekenen

 

Alle informatie in een notendop

Smaak

het smaakzintuigOver smaak weten we meer dan over reuk. Iedereen is het erover eens dat er vier primaire smaakkwaliteiten zijn: zoet, zuur, zout en bitter. Maar wat we smaak noemen, is eigenlijk een combinatie van reuk en smaak. Je hebt vast weleens meegemaakt dat je niets meer kon ruiken als je een flinke neusverkoudheid had, en daardoor ook niet meer zo goed kon proeven. Dit komt doordat je dan alleen afgaat op de informatie die de tong geeft. Het is zelfs zo dat uit experimenten is gebleken dat, als je alleen met je tong proeft, je niet eens het verschil merkt tussen rauwe geraspte appel en rauwe geraspte aardappel.

Het smaakzintuig reageert net als het reukorgaan op chemische stoffen. En net als bij het ruiken moeten de stoffen die ergens smaak aan geven worden opgelost. Pas wanneer droog voedsel in speeksel is opgelost, nemen we een smaak waar. Zout proef je heel snel, omdat dit vlug in speeksel oplost. Bij complexere stoffen duurt het echter veel langer voor ze oplossen in de mond, reden waarom ze niet meteen hun smaak afgeven.

Bronnen

  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl
  • http://www.menselijk-lichaam.com
  • http://www.medicinfo.nl

Reacties