Kijk ook eens op:

Wil Ik Berekenen

 

Alle informatie in een notendop

Smaakknoppen

De receptoren die signalen opvangen van de opgeloste chemische stoffen in ons voedsel, worden smaakknoppen genoemd. Dit zijn groepjes kleine cellen met uitlopers rond de bobbeltjes die bekendstaan als papillen. De smaakknoppen liggen vooral verspreid op de tong, maar komen ook voor op het gehemelte en in de keel. Elke smaakknop bestaat uit een groepje van zo'n 50 cellen, zenuwvezels naar de hersenen leiden.

Sommige cellen zijn steuncellen, maar de overige zijn zintuigcellen. Net als de reukreceptoren heeft elke zintuigcel een heel fijn haartje (smaakhaartje). De buitenkant van de smaakknop is verbonden met zenuwen voor de tastzin, waardoor proeven en voelen van het voedsel nauw met elkaar verbonden zijn. Zo kun je discussiëren over de vraag of er eigen of dik gesneden is. Toch is dat zo, want blijkbaar heeft het voelen van voedsel op de tong invloed op onze waarneming van hoe het smaakt. het tongoppervlak

Chemische reactie

Zoete stoffen worden voornamelijk waargenomen op het puntje van de tong, zure aan de zijkanten van de tong en bittere helemaal achteraan de tong. Zout wordt overal op de tong waargenomen. Net als bij de reukreceptoren zijn de smaakknoppen allemaal gelijk, hoewel ze op verschillende manieren en op verschillende plaatsen zijn gegroepeerd. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe dezelfde cellen verschillende gewaarwordingen kunnen registreren. Volgens wetenschappers produceert het lichaam receptorstoffen die ervoor zorgen dat we verschillende smaakkwaliteiten kunnen waarnemen. Bij dierproeven is al aangetoond dat er eiwitten zijn die als receptoren fungeren voor bittere en zoete stoffen. Het is mogelijk dat er verschillende hoeveelheden receptorstoffen worden geproduceerd op verschillende plaatsen. Hoewel het dus nog niet precies duidelijk is hoe dit in zijn werk gaat, lijkt het erop dat wanneer de smaakknoppen in contact komen met opgeloste stoffen in de mond, ze een elektrische prikkel via de zenuwen doorseinen naar de hersenen.

Bronnen

  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl
  • http://www.menselijk-lichaam.com
  • http://www.medicinfo.nl

Reacties

 
#1 hy 27-01-2014 13:08
hy ik wil graag weten wat de smaaknop betekend
Citeer