Kijk ook eens op:

Wil Ik Berekenen

 

Alle informatie in een notendop

Het zenuwstelsel

Bij letterlijk alles wat we doen is het zenuwstelsel nauw betrokken. Het zenuwstelsel is heel belangrijk voor het gezichtsvermogen en gehoor, voor waarnemingen van pijn en genot, voor het beheersen van bewegingen, voor het reguleren van lichaamsfuncties als spijsvertering en ademhaling, en voor de ontwikkeling van denken, taal, geheugen en besluitvorming.

Onderdelen

De `werkende deeltjes' van het zenuwstelsel zijn miljoenen met elkaar verbonden cellen, de neuronen. Hun functie kan worden vergeleken met die van de kabeltjes in een ingewikkeld elektrisch apparaat. Neuronen vangen signalen op aan één kant van het zenuwstelsel en vervoeren ze naar een andere kant, waar ze aan andere neuronen worden doorgegeven of een handeling veroorzaken, zoals het samentrekken van spiervezels.

Neuronen zijn zeer gevoelige cellen, die snel beschadigd of vernietigd worden door een verwonding, infectie, druk, chemische verstoring of zuurstoftekort. Zulke stoornissen hebben vaak ernstige gevolgen, omdat neuronen niet kunnen worden vervangen als ze vernietigd zijn.

indeling zenuwstelselHet zenuwstelsel bestaat uit twee, onderling afhankelijke delen. Het ene deel, het centrale zenuwstelsel, bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Het andere deel is het perifere zenuwstelsel, dat al het zenuwweefsel buiten het centrale zenuwstelsel omvat. Zowel het perifere als het centrale zenuwstelsel is nog verder verdeeld in een aantal onderdelen.

Bronnen

  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl
  • http://www.menselijk-lichaam.com
  • http://www.medicinfo.nl

Reacties