Kijk ook eens op:

Wil Ik Berekenen

 

Alle informatie in een notendop

Perifeer zenuwstelsel

Het perifere zenuwstelsel kan worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: het somatische en het autonome zenuwstelsel.

Het somatische stelsel heeft een dubbele taak. Op de eerste plaats vangt het prikkels op van de zintuigen in het lichaam en geleidt die naar het centrale zenuwstelsel. Daarnaast zorgt het ervoor dat signalen vanuit het centrale zenuwstelsel worden doorgeseind naar de skeletspieren, waardoor een beweging begint.

Het autonome zenuwstelsel regelt de functie van onze inwendige organen en klieren, zoals het hart, de maag, nieren en de alvleesklier.

Het somatische zenuwstelsel bestaat uit het sensibele (zintuiglijke) en het motorische systeem. De zintuigen, zoals het oog, bevatten speciale receptor cellen waarmee ze informatie over de buitenwereld opvangen. Voor het waarnemen van pijn, aanraking en temperatuur zijn er net zulke cellen. Vanuit deze receptoren worden er via de sensibele zenuwvezels signalen naar het centrale zenuwstelsel vervoerd. Het patroon van de signalen in deze vezels, dat kan oplopen tot miljoenen prikkels per seconde, voorziet ons van onmisbare gegevens over de buitenwereld. Zoals de sensibele vezels informatie naar het centrale zenuwstelsel vervoeren, seinen de motorische vezels van hieruit signalen naar de spieren.indeling zenuwstelsel

Zowel de sensibele als de motorische vezels zijn deel van de sensibele en motorische neuronen. Elk neuron bestaat uit een cellichaam en een aantal uitlopers. De motorische en sensibele vezels van het perifere zenuwstelsel zijn de langste uitlopers van hun respectieve neuronen. Bij de sensibele zenuwcellen ligt het cellichaam net buiten de hersenen en het ruggenmerg, dat van de motorische neuronen bevindt zich hierin. De motorische en sensibele vezels die signalen naar en vanuit een orgaan of gebied in het lichaam geleiden, komen samen in een bundel en vormen zo een zenuw. Verschillende zenuwen voorzien een bepaald gebied of een orgaan van prikkels. In totaal komen er uit het centrale zenuwstelsel 43 paar zenuwen voort: 12 uit de hersenen en 31 uit beide zijden van het ruggenmerg.

De hersenzenuwen verzorgen voornamelijk zintuigen en spieren in het hoofd, hoewel een hele belangrijke hersenzenuw (de nervus vagus) de spijsverteringsorganen, het hart en de luchtwegen in de longen verzorgt. Een aantal hersenzenuwen, zoals de oogzenuw naar het oog, bevat alleen sensibele vezels.

De ruggenmergszenuwen verlaten met regelmatige tussen afstanden het ruggenmerg en bevatten altijd zowel motorische als sensibele vezels. Ze voorzien alle delen van het lichaam onder de hals van prikkels. Elke ruggenmergszenuw is verbonden met het ruggenmerg door middel van twee wortels, waarvan de ene de motorische vezels bevat en de andere de sensibele vezels.

Het perifere zenuwstelsel dient dus alleen maar om sensibele en motorische boodschappen door te geven tussen het centrale zenuwstelsel en de spieren, klieren en zintuigen. Het speelt praktisch geen rol bij de verwerking van de sensibele signalen of het in werking stellen van de motorische signalen. Deze beide functies spelen zich af in het centrale zenuwstelsel.

Bronnen

  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl
  • http://www.menselijk-lichaam.com
  • http://www.medicinfo.nl

Reacties