Kijk ook eens op:

Wil Ik Berekenen

 

Alle informatie in een notendop

Het ruggenmerg

Het ruggenmerg zelf is min of meer een cilindervormige kolom van zenuwweefsel en is zo'n 40 cm lang. Het loopt door het wervelkanaal, van de hersenen tot in de onderrug. Het heeft twee hoofdfuncties.

Op de eerste plaats dient het als een wederzijds geleidingssysteem tussen de hersenen en het perifere zenuwstelsel. Dit gebeurt door middel van de sensibele en motorische neuronen, waarvan de vezels zich – vanuit de gebieden in de hersenen – uitstrekken in lange bundels. Ze lopen niet allemaal even ver door het ruggenmerg naar beneden. Aan de uiteinden, waar ze het verst van de hersenen verwijderd zijn, komen ze in contact met de vezels of cellichamen van de sensibele en motorische neuronen van het perifere zenuwstelsel.

Tussen de neuronen uit het ruggenmerg en de perifere neuronen blijft een heel smal spleetje (een synaps) open en op deze plaats worden signalen overgedragen.

De tweede functie van het ruggenmerg is het regelen van eenvoudige reflexbewegingen. Dit wordt tot stand gebracht door neuronen waarvan de vezels zich vertakken in het ruggenmerg en door schakelneuronen, die signalen tussen de sensibele en motorische neuronen direct doorgeven.

Als je bijvoorbeeld per ongelukje hand op een gloeiende kookplaat legt, sturen de pijnreceptoren in de huid via de sensibele vezels signalen naar het ruggenmerg. Een aantal van deze prikkels wordt onmiddellijk door sensibele neuronen doorgegeven aan de motorische zenuwcellen die de bewegingen van de arm- en handspieren besturen. Hierdoor wordt je hand snel en 'automatisch' teruggetrokken. Andere signalen gaan door het ruggenmerg en worden door schakelneuronen overgedragen aan de motorische neuronen die de beweging van de hals regelen. Op deze manier draait het hoofd zich automatisch naar de plek waar de pijn vandaan komt. Weer andere signalen worden helemaal naar de hersenen vervoerd, waar ze de bewuste waarneming van warmte en pijn veroorzaken.

Bronnen

  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl
  • http://www.menselijk-lichaam.com
  • http://www.medicinfo.nl

Reacties