Kijk ook eens op:

Wil Ik Berekenen

 

Alle informatie in een notendop

De neuronen

De zenuwcellen of neuronen spelen zo'n centrale rol bij de werking van het hele zenuwstelsel, dat we ze nog wat grondiger zullen bespreken.

In feite zijn ze niet de enige soort cellen in het centrale zenuwstelsel. Er zijn ook nog heel veel neuroglia (cellen van een andere soort) die het steunweefsel vormen. Hun taak is het vasthouden, beschermen, voeden en steun geven aan de neuronen. Er kunnen geen nieuwe neuronen ontstaan, dus hebben ze veel hulp van andere cellen nodig om te overleven. Als de zenuwcellen eenmaal worden vernietigd door ziekte of een ongeluk, zijn ze voor altijd verloren.

Neuronen komen voor in verschillende vormen en afmetingen, maar ze hebben allemaal, dezelfde basissamenstelling. Net als alle cellen hebben ze een kern in het cellichaam. Uit dit cellichaam komt een aantal zeer dunne uitlopers, de dendrieten. Er komt ook nog een andere, lange uitloper uit het cellichaam: de neuriet. Die vertakt zich aan het uiteinde, waarbij elke vertakking eindigt in een aantal kleine eindknopjes. Elk eindknopje komt heel dicht bij een dendriet van een ander neuron uit, maar raakt deze net niet. De tussenruimte noemen we de synaps en op deze schakelplaats worden signalen overgedragen door middel van een chemische stof, de prikkel substantie. Wanneer een signaal aankomt bij de eindknopjes van de neuriet, kan het onder bepaalde omstandigheden over de synaps heen springen naar de dendriet van een nabijgelegen neuron en zo zijn tocht voortzetten.

Het gehele centrale zenuwstelsel moet in stand worden gehouden door voldoende toevoer van bloed, omdat bloed zuurstof en voedingsstoffen aanlevert. Het, wordt beschermd door twee soorten omhulling. De ene bestaat uit botweefsel: de schedel waarin de hersenen liggen en de ruggengraat waarin zich het ruggenmerg bevindt. De andere bestaat uit een drietal hersenvliezen van fibreus weefsel, waarmee de hersenen en het ruggenmerg volledig bedekt zijn. In de verschillende ruimten in de hersenen en het ruggenmerg stroomt hersenvocht, dat als schokdemper fungeert.

Bronnen

  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl
  • http://www.menselijk-lichaam.com
  • http://www.medicinfo.nl

Reacties