Kijk ook eens op:

Wil Ik Berekenen

 

Alle informatie in een notendop

Sinterklaas 2012

Op 17 November 2012 was de intocht van Sinterklaas en zijn pieten in Roermond, hij werd daar rond 12:15 verwacht aan de Roerkade. Na zijn aankomst bezocht de goedheiligman weer alle kinderen tot aan pakjes avond op 5 December. Op die avond viert iedereen de verjaardag van de sint. Daarna gaat hij altijd stilletjes weer terug naar Spanje om het jaar daarop weer met pakjesboot 12 in een andere plaats aan te meren.

Tijdens de periode dat sinterklaas in ons land is wordt er veel gezongen en zoetigheid gegeten zoals pepernoten, speculaas en chocoladeletters. Alle kinderen in Nederland zetten ’s avond hun schoen met daarin een brief, wortel of iets anders voor sinterklaas, zijn paard en pieten. Met een beetje geluk zit er de volgende morgen iets leuks in de schoen. Voorafgaande aan de intocht van sinterklaas zijn bijna alle zwarte pieten al aanwezig, net als het paard van sinterklaas “Amerigo”. Iedereen is bezig met allerlei voorbereidingen zoals het inpakken van cadeaus, repeteren van liedjes, pepernoten bakken, brieven/mail en tekeningen van kinderen sorteren en het grote boek van sinterklaas bijwerken. Hierin staat wie er het afgelopen jaar lief of stout is geweest.

Vroeger was Sint Nicolaas een bisschop van de Grieks-Katholieke kerk uit het vroegere Turkije (Myra). Hij is geboren rond het jaar 270 na Christus en komt uit het gedeelte van Italië dat vroeger bij Spanje hoorde. In de 13e eeuw kwam sinterklaas ook naar West-Europa. Zo rond 1360 is Sinterklaas voor het eerst gevierd, dit was in Dordrecht. Inmiddels wordt in alle delen van de wereld Sinterkaas gevierd, met als hoogtepunt pakjesavond op 5 December. 6 December was de sterfdag van bisschop Sint Nicolaas.

Bronnen

  • www.sint.nl
  • sinterklaasjournaal.ntr.nl
  • www.beleven.org

Reacties

 
#1 piet 01-09-2012 07:18
Mooi artikel, ik wist niet dat Sinterklaas uit het vroegere Turkije kwam..
Citeer