Kijk ook eens op:

Wil Ik Berekenen

 

Alle informatie in een notendop

Olympische spelen

De Olympische spelen is het grootste en duurste sport evenement ter wereld. De nieuwe Olympische spelen zoals wij die nu kennen (moderne spelen) worden om de vier jaar gehouden sinds 1896 (Athene). Sinds 1924 (Charmonix) zijn daar ook de winter spelen bij gekomen, welke ook om de vier jaar plaats vinden. De zomer en winter spelen wisselen elkaar af om de twee jaar. Aan dit sport evenement nemen duizenden atleten deel. Zij komen uit in verschillende en/of meerdere disciplines zoals onder andere atletiek, watersport, wielersport, vechtsport en diverse teamsporten. Ieder Nationaal Olympisch Comité bepaald de criteria om te kwalificeren voor de spelen.

Het internationaal Olympisch Comité maakt onder andere de beslissing over stad welke de spelen ontvangt en het bijbehorende programma.

In 1890 stelde de ideoloog Pierre de Coubertin voor om de spelen in het teken te laten staan van onder andere vriendschap, sportiviteit, harmonie, gezondheid, passie en respect. De oude spelen hebben voor het eerst plaats gevonden in het Griekse Olympia in de 10e eeuw voor Christus.

Paralympische spelen sinds 1948 voor mensen met een lichamelijke handicap, visuele handicap en/of een hersenverlamming/afwijking.

De Olympische vlag (sinds 1914) en het Olympische vuur (sinds 1928) komen iedere editie weer terug als symbool en programma onderdeel. De 5 ringen staan symbool voor de vijf continenten.

De Olympische zomer spelen werden in 1928 voor het eerst in Nederland gehouden. De gaststad was Amsterdam. De Nederlandse ploeg behaalde toen 19 medailles.

Bronnen

  • www.nocnsf.nl
  • www.olympische-spelen.nl
  • www.nos.nl

Reacties